‘Het gaat prima met mij!’ zegt de mantelzorger

Hoe vaak heb je jezelf dat al horen zeggen? En gaat het inderdaad prima met je? Als je hierop volmondig ‘ja’ kunt zeggen, dan ben ik oprecht heel blij voor je. Er zijn namelijk niet zoveel mantelzorgers die zich helemaal senang voelen in en met hun situatie.

Echt in balans
Als jij een van die kleine groep bent, dan is dat enorm fijn. Je ondersteunt iemand die je na staat in een periode waarin die ander het niet meer alleen kan. En je voelt je tevreden, in balans. Dat is een geweldige combinatie. Of ben jij er een van die grote, andere groep mantelzorgers? Van die groep die allemaal desgevraagd zeggen dat het heel goed gaat, maar waar dat (heel vaak) eigenlijk niet zo is.

Niet eerlijk naar de ander
Wat maakt dat je toch zegt dat het goed gaat? Het antwoord is vaak dat je anderen niet wilt lastig vallen met jouw problemen. Dat kan natuurlijk. Het staat je vrij om zelf te kiezen wat je tegen wie vertelt. Toch kan het interessant zijn om jezelf eens de vraag te stellen wat precies de reden is dat je ‘niet eerlijk’ bent over hoe het met je is. En als je je antwoord hebt gevonden, vraag je dan eens af of die reden terecht is. Is het reden genoeg om een ander niet een inkijkje te geven in jouw leven? Wat zou er kunnen gebeuren als je het een keer wel deed? Misschien zou je meer begrip of hulp kunnen krijgen waardoor het net een beetje gemakkelijker wordt. Hmmmmm, dat lijken mij uitkomsten die best de moeite waard zijn.

Niet eerlijk naar jezelf
Een ander antwoord op de vraag waarom je zegt dat het prima met je is, kan zijn dat je jezelf dat vertelt. En is dat ook de waarheid? Als je een moment heel eerlijk tegen jezelf bent en alle excuses laat voor wat ze zijn, wat komt er dan bij je op? Voel je je echt lekker, in balans en tevreden? Nogmaals gefeliciteerd! Maar merk je twijfel? Voel je je ineens vervelend, uit je doen, boos of verdrietig? Loop er dan niet van weg, maar blijf daar eens in en merk wat er nog meer komt. En misschien realiseer je je dan dat er meer is dan wat je jezelf tot nu toe vertelt. Bedenk dan dat dat mag!

Het leven als mantelzorger is ingewikkeld. Het geeft voldoening, het is belangrijk én het is ook ingewikkeld. Het valt niet mee om de belangen van jouw dierbare die je verzorgt en die van jezelf in evenwicht te houden. Dat vraagt compromissen, dat vraagt offers en het meest van jou.

En nu even helemaal eerlijk
Dat je die offers brengt is geweldig. En om dat te kunnen blijven doen, moet je ook en vooral voor jezelf zorgen. Dat begint met eerlijk te zijn tegen jezelf. Stel jezelf dus eens die vraag: Hoe gaat het echt met mij? Ik ben benieuwd naar je antwoord.