Over mij

Mijn verhaal

Mijn verhaal is een verhaal van kansen en van een onbezorgde jeugd, waarin ik de Rotterdamse mentaliteit met de paplepel ingegoten kreeg. Er werd verwacht dat ik mijn best deed in alles, maar ik werd vrijgelaten in wat ik wilde doen. Naarmate ik ouder werd en meer van de wereld zag, werd ik met terugwerkende kracht dankbaar voor mijn fijne jeugd.

Ik vond een geweldige man, wij kregen 2 prachtige kinderen en na mijn studie werkte ik in verschillende functies in de gezondheidszorg, altijd achter de schermen. Nieuwe functies werden mij bijna altijd aangeboden en ‘nee’ zeggen vond ik lastig, dus zei ik ‘ja’, ook al omdat ik had geleerd altijd het beste uit mezelf te halen. En zo zat ik wel eens in een functie die ik erg lastig vond, maar opgeven kwam niet in mijn woordenboek voor, dus vond ik altijd een manier om het vol te houden en er ook iets van te maken.

Alles veranderde

Een enorme schok kwam toen ik 35 was. Mijn buurman, ook 35, bleek ziek te zijn. Niet zomaar ziek, hij had een hersentumor. Toen realiseerde ik mij dat mijn ouders mij altijd hebben willen beschermen tegen nare situaties als ziekte en dood. Daar hadden we het dus niet over. Dat maakte mijn jeugd extra onbezorgd, maar het had mij niet geleerd hoe ik moest omgaan met die situaties. Na 16 maanden behandelingen, beter worden en toch weer ziek, overleed mijn buurman en liet een jong gezin achter. In die tijd leerde ik de eerste stappen van hoe ik kon en wilde omgaan met zorgen, ziekte en dood.

Dus toen mijn vader plotseling overleed, ik was 41, had ik een klein rugzakje met ervaring, lang niet genoeg om dat grote verlies te dragen. Een aantal jaar daarna kreeg mijn moeder ALS. Zij overleed twee jaar later. Opnieuw een enorm verdriet, ditmaal uitgesmeerd over twee jaar van zorgen. Terugkijkend waren dit volgende grote stappen op mijn pad van volwassen worden en leren omgaan met leven en dood.

Intussen volgde ik naast mijn baan opleidingen die mij hielpen om te gaan met de dingen die ik meemaakte. Een ervan was de opleiding Medisch Coachen. Toen was voor mij duidelijk dat dat het werk was dat ik voortaan wilde doen.

Vanaf dat moment werd het leven een spannende ontdekkingstocht. Heel veel ruimte en mogelijkheden en ook alle verantwoordelijkheid om er zelf iets van te maken. Dat voelt eng en geweldig, heel klein en ook onbegrensd, en precies zoals het moet zijn. Steeds duidelijker tekende zich af wat ik te doen heb. Na 30 jaar achter de schermen gewerkt te hebben in de gezondheidszorg, werd het tijd om rechtstreeks bij te dragen, mensen te ondersteunen die door de zwaarste tijden in hun leven gaan. Mensen die worden geconfronteerd met zorgen, ziekte en dood bij zichzelf of bij hun naasten.

Wie ben ik

Mijn vrienden zeggen dat ik trouw ben, een doorzetter en dat ik anderen altijd in hun waarde laat. Dat ik betrokken ben zonder bemoeizuchtig te zijn.

Mijn klanten zeggen dat ik nuchter ben, positief, dat ze het heel prettig vinden om bij mij te zijn omdat het veilig is en ook regelmatig verrassend; dat ik het licht kan maken.

Mijn schoonmoeder vraagt al 31 jaar of ik niet vreselijk moe word van al die ballen in de lucht houden, maar dat is niet moeilijk als je zoveel energie hebt als ik. Daarentegen ben ik als coach de rust zelf. Om blij en gelukkig te zijn moet ik regelmatig allebei die kanten van mij de ruimte geven.

Wat is mijn visie?

Zorgen voor iemand die ziek is, is zwaar en vaak overweldigend. Je bent allemaal afhankelijk geworden van die ziekte en het voelt alsof die alles bepaalt. Het feit dat niemand weet hoe lang dit gaat duren, versterkt het machteloze gevoel.

Wat helpt, is om in zo’n periode heel goed voor jezelf te zorgen. Pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook goed voor anderen zorgen. Alleen af en toe naar de sauna gaan is daarvoor niet voldoende. Belangrijk is dat je weer in staat bent om je eigen keuzes te maken. Als je zo de grip op je leven terug pakt, kan deze fase, hoe zwaar ook, heel mooie kanten krijgen en heel waardevol worden.


Als je me zou kennen zou je weten dat

  • Van alles eng vind om te doen en het dan toch gewoon doe;
  • Ik moe en chagrijnig word als ik een dag niet buiten ben geweest;
  • Sommige onderwerpen mij zo enorm niet interesseren (wel of niet Halloween vieren, wie er van het eiland moet in Expeditie Robinson, hoeveel punten de AEX is gestegen (of gedaald…), etc.);
  • Ik eindeloos gesprekken kan hebben over onderwerpen die me wel interesseren (hardlopen, kinderen, kwaliteit van coachen, concerten, hoe het met je gaat, etc.);
  • Ook ik die 20 boeken naast mijn bed heb en het nauw luistert welk boek ik op welk moment lees;
  • Ik een irritant goed geheugen heb voor namen en details;
  • Ik enorm van lekker eten houd en gelukkig een man heb die heerlijk kookt;
  • Ik het meest blij ben als ook mijn kinderen mee-eten.

Als je denkt dat ik jou kan helpen om meer grip op je leven te krijgen, boek dan een gratis sessie bij mij.

Wat vinden andere cliënten?

Medewerkster zorginstelling:

Suzan is een hele prettige coach. Ze luistert heel secuur, waardoor ze vervolgens ook scherpe vragen kan stellen. Ze laat je het antwoord zelf invullen, dat helpt mij erg om het beter te onthouden dan dat het wordt voorgekauwd. Ik heb veel aan de coaching sessies, voornamelijk om eens wat meer van een afstandje te kijken naar wat ik nu zo dagelijks doe. Daarnaast is het heel vrij, ik kan zelf aangeven hoe vaak en wanneer ik coaching nodig heb. Dat is fijn!


Thea:

Ik heb vanuit mijn organisatie deel mogen nemen aan het LEF talentenprogramma van de Rotterdamse zorg. Dit is een programma waarin medewerkers zich (persoonlijk) kunnen ontwikkelen. Een onderdeel van dit programma was de persoonlijke coaching die ik van Suzan heb mogen ontvangen. In totaal hebben wij 6 sessies gehouden van ruim 1,5 uur in een periode van een jaar. In deze sessies stond het persoonlijk leiderschap en het maken van een mission statement centraal.

De kennismaking met Suzan was fijn, ons eerste gesprek voelde vertrouwd en veilig, waardoor ik mij open durfde te stellen. Suzan stelde veel vragen en liet mij vooral veel denken en gaf mij stof tot nadenken ook voor de na de sessie. De kernwaarden die in mijn leven belangrijk zijn hebben wij samen stuk uitgeplozen en hebben voor mij een diepere betekenis gekregen. Terugkijkend op al deze sessies kan ik zeggen dat het maken van een mission statement mij heeft geholpen richting te geven in mijn persoonlijk leiderschap en dat ik bewuster in het leven sta.

Dank je wel Suzan!