Voor werkgevers

Ben jij verantwoordelijk voor het langdurig ziekteverzuim in jouw (zorg)organisatie?
Herken je dit?

֍ ‘Is Hanneke nou weer ziekgemeld?’ Je hebt al verschillende soorten hulp aangeboden en kennelijk heeft het haar niet genoeg geholpen. Je staat met lege handen en dat vind je vreselijk voor haar.

֍ Hanneke is niet de enige. Je ziet elke week wel een recidivist, telkens weer omgevallen door chronische overbelasting, ontstaan door werk, mantelzorg en soms ook een eigen aandoening. Af en toe heb je het gevoel dat je tekort schiet. Soms twijfel je zelfs aan het nut van je werk.

֍ Je baas ziet dat ook. En hij blijft je bestoken met de eis dat de cijfers verbeteren. Jij zit met een agenda vol mensen van wie je nu al weet: dit krijg je niet opgelost. Hoe krijg je dit kwartaal die cijfers weer uitgelegd?

֍ Je snapt zijn zorg natuurlijk wel. Hij moet niet alleen verantwoording afleggen over de cijfers, maar ook zijn budget bewaken. En jij hebt er dus ook steeds meer moeite mee om de hulp die je wilt inzetten voor je recidiverende medewerkers door hem geaccordeerd te krijgen. Het kost ook allemaal bakken met geld.


Hoe zou het voor je zijn als:

֍ Je de 'Hannekes' in jouw organisatie echt vooruit kunt helpen?

֍ Je juist die chronisch overbelaste medewerkers uit die ‘draaideur van verzuim’ kunt krijgen?

֍ Je je baas aangenaam kunt verrassen met betere cijfers, omdat medewerkers die je eerder nog regelmatig op je spreekuur zag, nu structureel aan het werk zijn?

֍ Diezelfde baas ook jouw aanvragen voor ondersteuning goedkeurt omdat ze wel in het budget passen?

Dat is mogelijk als je medewerkers die ziek uitvallen doordat ze chronisch overbelast zijn door hun zorgwerk in combinatie met mantelzorg thuis en soms ook een eigen chronische ziekte, een coachtraject aanbiedt. In een traject van gemiddeld 12 weken hebben zij elke week een gesprek van een uur met mij.

Aan het eind van dit traject:

֍ Zijn eerder chronisch overbelaste medewerkers weer met plezier aan het werk. Misschien wel voor minder uren, maar je kunt er wel op vertrouwen dat ze er staan.

֍ Zie je een hoop medewerkers eigenlijk nooit meer en daar ben je blij om. Je hebt echt verschil kunnen maken en zijn uit de cirkel van verzuim gestapt.

֍ Zijn verzuimfrequentie en -duur van deze ‘veel-verzuimers’ lager omdat ze niet alleen geleerd hebben hoe ze zelf op de been blijven maar het ook toepassen.

֍ Is je leidinggevende ook tevreden omdat de kosten binnen de perken zijn gebleven.

Als je wilt weten, hoe deze coachtrajecten voor jou en je medewerkers kunnen werken, maak dan een (vrijblijvende) afspraak met mij, via de knop hieronder.