Hoe de Oekraïne mij helpt een probleem op te lossen

Het gaat goed in vergelijking met de Oekraïne

‘Hoe gaat het nu met jou?’ Ik vroeg het een zorgmedewerker die ik vorig jaar een tijd heb gecoacht. ‘Goed hoor, zeker als je het vergelijkt met wat er in de Oekraïne gebeurt. Dan mag ik al helemaal niet klagen.’ Ik merkte dat ik even stil was en realiseerde me dat ik dit zelf ook af en toe zeg. Maar is het eigenlijk wel waar?

Ik had haar geholpen om te leven met chronische darmproblemen

Zij had een half jaar voor ons traject te horen gekregen dat haar darmproblemen niet meer over zouden gaan. Dat kwam zo binnen dat ze het niet meer wist. Voor altijd regelmatig pijn. Voor altijd ongemak. Voor altijd dieet. Ze vond het verschrikkelijk. Samen hebben we manieren gevonden die haar hielpen een leven op te bouwen met chronische darmproblemen. Niet ‘komt helemaal goed’, niet ‘ze leefden nog lang en gelukkig’. Wel een goed leven met veel ups en soms downs. Belangrijkste was dat het weer haar leven was, waarin ze zelf de keuzes maakte.

Relativeren helpt niet

Ik vertelde haar dat ik ook vaak zo relativeerde: ‘zucht, moet ik weer 2 uur administratie gaan doen. Maar ja, in de Oekraïne hebben ze pas echt problemen. Laat ik vooral niet klagen.’ ‘Tja’, zei ze, ‘Mooi, dat relativeren, maar je probleem lost er niet van op. Van klagen trouwens ook niet. De strategieën en de work-arounds die wij hebben bedacht, die helpen mij wel. En als het soms toch even heel lastig is, dan bedenk ik wat jij gezegd zou hebben, en dan vind ik zelf een oplossing.’

Je probleem oplossen helpt wel

Dat was voor mij een mooi compliment en ook een mooi inzicht. Als ik volgende keer denk dat de mensen in de Oekraïne het veel erger hebben, gaat er een alarmbelletje in mijn hoofd af. En dan sta ik stil bij wat ik kan doen om mijn eigen probleem op te lossen in plaats van het weg te relativeren. Dan houd ik misschien tijd en energie over om iets te doen waar de mensen in de Oekraïne wel mee zijn geholpen.

Wat relativeer jij weg?

Wat relativeer jij vaak weg in plaats van het aan te pakken? Laat het mij eens weten.