Is jouw persoonlijke energiecentrale al in lockdown?

Inmiddels zijn we met z’n allen heel erg veel thuis en dat al dagen, zo niet weken. Velen van jullie zijn met het hele gezin, anderen met z’n tweeën en ook een grote groep is alleen. Wat komt er bij je op als je hier aan denkt? Gezellig? Het is niet anders; even doorbijten? Of: Hoe kom ik het door; ik word gek? Voor een deel ligt dat natuurlijk aan die huisgenoot of huisgenoten of juist aan het ontbreken ervan. Maar voor zeker zo’n groot deel ligt dat aan jezelf. Aan hoe jij in elkaar zit.

Zoveel soorten energie

Iedereen haalt energie uit verschillende bronnen. Uit zuurstof, uit eten en drinken, uit zonlicht. Maar ook uit lichaamsbeweging, uit muziek en lezen, uit zingeving, uit contact met andere mensen en nog veel meer. Interessant is dat iedereen z’n eigen unieke mix van al die bronnen nodig heeft om zich echt goed te voelen.

Zingeving

Nu hoeven wij ons hier op dit moment gelukkig geen zorgen te maken over zuurstof, eten en drinken en zonlicht. Ook muziek en lezen kun je organiseren. Lichaamsbeweging wordt al wat listiger. Daar moet je echt op letten, tenzij je zo’n bikkel in een van die vitale beroepen bent; dan gaat dat vaak vanzelf. Zingeving is ook zo heel persoonlijk en daar zie je onze social media mee volstromen. Veel mensen denken daar nu hard over na en vinden die zingeving o.a. in het helpen van anderen.

Alleen of juist samen?

Dan dat contact met andere mensen. Volgens allerlei onderzoeken zijn wij grofweg te verdelen in mensen met neiging tot extraversie en mensen met neiging tot introversie. Extraverte mensen zijn niet per definitie die mensen met het hart op de tong, het middelpunt van elk gezelschap. Het zijn, volgens die onderzoeken, de mensen die hun energie opladen door in contact te zijn met anderen. Introverte mensen zijn ook weer niet per definitie bescheiden of verlegen, maar het zijn mensen die tijd alleen nodig hebben om hun energie op peil te houden.

Hoeveel ‘contact-tijd’ en ‘alleen-tijd’ heb je nodig?

Natuurlijk is ook hierin de wereld niet zwart-wit. Bijna niemand is helemaal extravert of helemaal introvert. Zelfs al geniet je bovenmatig van grote groepen en gaat je bloed sneller stromen bij het idee van feesten, gezelligheid en volle tafels, ook dan moet je wel een keer terug naar jezelf en heel even bijkomen. En ook als je enorm blij wordt van het vooruitzicht van een lange, lege dag waarin niemand iets van je wil en je helemaal zelf mag bepalen wat je doet, dan nog heb je op enig moment toch weer contact nodig omdat het anders eenzaam wordt. Om je echt lekker te voelen, helpt het om van jezelf te weten hoeveel ‘contact-tijd’ versus ‘alleen-tijd’ voor jou de optimale mix is.

Hoe regel je je energie in deze situatie?

Ingewikkeld op dit moment is natuurlijk dat we veel minder ruimte hebben om gemakkelijk die optimale mix te realiseren. Toch kan er meer dan je nu misschien denkt. Word je gek van de hele dag je gezin om je heen omdat je de uren, die je kinderen normaal gesproken op school waren, zo enorm mist? Zoek naar een vorm waarin je minstens een uur per dag helemaal voor jezelf hebt, al is het wanneer ze naar bed zijn. En besteed dat uur dan aan iets waar je echt blij van wordt, iets waar je van oplaadt.

Online samen zijn

En voel je je ongelukkig doordat je in je eentje of alleen met je partner, hoe leuk ook, de hele dag in huis zit? Organiseer iets in Zoom, Hangouts of Houseparty met je vrienden. Ook online kun je met elkaar praten, feesten en spellen doen. Voorbeelden zijn niet moeilijk te vinden. En juist in deze tijd zijn er talloze initiatieven als je niet (meer) over zo’n sociale kring beschikt. Welzijnsorganisaties en spontane initiatieven organiseren van alles waardoor iedereen contact kan hebben met een of meer anderen.

Wees eerlijk naar jezelf en je omgeving

Deze tijd vraagt, om te beginnen, dat je goed voor jezelf zorgt. En dat begint ermee om te weten wat jij nodig hebt en het daarna zo goed mogelijk te organiseren binnen de mogelijkheden die er zijn. Probeer niet de ‘gewenste’ versie van jezelf te laten zien, maar degene die je echt bent. Wees eerlijk naar jezelf en je omgeving, want dat duurt, ook in dit geval, absoluut het langst.

Veel succes met het voeden van je eigen ‘energiecentrale’!

Gratis sessie

Merk je dat je het heel lastig vindt om erachter te komen wat jij nodig hebt? Of weet je het wel, maar heb je moeite het te vragen? Met een gratis sessie bij mij kun je hierin stappen zetten. Ik heb er zelfs een speciaal aanbod voor. Dat kun je hier vinden: https://wise-elephant-coaching.nl/ik-wil-een-afspraak-maken-voor-een-gratis-sessie-in-coronatijd.