Wat doet een medisch coach eigenlijk?

Wat doet een medisch coach eigenlijk? Die vraag krijg ik regelmatig. Dat is niet zo gek, gezien het feit dat er op dit moment maar een paar medisch coaches in Nederland zijn. Nieuw terrein dus. Tegelijkertijd zijn er allerlei antwoorden mogelijk op die vraag.

Medisch coachen officieel
Het antwoord uit de folder: een medisch coach helpt patiënten en mantelzorgers hun (vaak) chronische stress te verminderen, zodat ze meer rust en energie krijgen en de weg kunnen vinden naar een prettiger leven, naar meer balans tussen wat er moet, wat er kan en wat ze graag willen.

Medisch coachen praktisch
Een andere manier van antwoorden op die vraag is een praktische. Een medisch coach, zoals ik, werkt meestal 1 op 1 met cliënten en voert coachgesprekken. Dat kan zijn in een coachruimte, maar ook online, bijvoorbeeld via Skype of Zoom. Tijdens die gesprekken gaan we op zoek naar doelen en toekomstdromen, maar ook naar wat er precies stress veroorzaakt, naar hindernissen die tussen jou en je doel staan, naar overtuigingen die vaak al heel lang in de weg zitten en naar nog veel meer. Samen gaan we aan de slag om te veranderen wat je anders wilt. Telkens stappen vooruit waardoor er steeds iets meer ruimte komt en je meer gaat voelen waar er keuzes mogelijk zijn. Mogelijkheden om zelf te bepalen in plaats van dat alles je maar overkomt.

Ondernemen
Naast alles wat hierboven staat, ben ik ook gewoon ondernemer, dus bezig met websites, boekhouding, social media, producten ontwikkelen, met netwerken, met nog meer leren en met bloggen.

Het leven van mijn cliënten wordt nog meer de moeite waard
Oftewel, het leven van een medisch coach is heel afwisselend, vaak erg praktisch en met enorme voldoening als ik een mantelzorger stappen vooruit zie maken en doelen zie bereiken waarvan ze niet wist dat ze mogelijk waren. Het mooiste is als ze zich realiseert dat er achter een doel nog een hoger, mooier en verder doel ligt. Dat ze zich zo sterk voelt dat ze ook daarnaar op weg gaat en doet wat er nodig is om zich van nog meer oud zeer en ‘zware stenen in haar rugzak’ te ontdoen. Dat ze zich realiseert dat er meer is in de wereld en dat er nog altijd mooie dingen in het verschiet liggen, ondanks de zwaarte die er ook is. Het leven wordt op die manier completer en rijker en nog meer de moeite waard.

Kennismaken?
Ben je zelf mantelzorger of heb je een aandoening en zou je graag anders met je situatie omgaan? Heeft dit verhaal je nieuwsgierigheid gewekt? Neem dan contact met me op via suzan@wise-elephant-coaching.nl, dan kunnen we verkennen of ik je kan helpen.