Wat doet een medisch coach eigenlijk?

 

Wat doet een medisch coach eigenlijk? Die vraag krijg ik regelmatig. Dat is niet zo gek, gezien het feit dat er op dit moment maar een paar medisch coaches in Nederland zijn. Nieuw terrein dus. Tegelijkertijd zijn er allerlei antwoorden mogelijk op die vraag.

 

Medisch coachen officieel

Het antwoord uit de folder: een medisch coach helpt patiënten en mantelzorgers hun (vaak) chronische stress te verminderen, zodat ze meer rust en energie krijgen en de weg kunnen vinden naar een prettiger leven, naar meer balans tussen wat er moet, wat er kan en wat ze graag willen.

 

Medisch coachen praktisch

Een andere manier van antwoorden op die vraag is een praktische. Een medisch coach, zoals ik, werkt meestal 1 op 1 met cliënten en voert coachgesprekken. Dat kan zijn in een coachruimte, maar ook online, bijvoorbeeld via Skype of Zoom. Tijdens die gesprekken gaan we op zoek naar doelen en toekomstdromen, maar ook naar triggers die stress veroorzaken, naar hindernissen die tussen de cliënt en het doel staan, naar overtuigingen die vaak al heel lang in de weg zitten en naar nog veel meer. Samen gaan we aan de slag om beperkende overtuigingen te veranderen, hindernissen uit de weg te ruimen en een andere manier te leren om op triggers te reageren. Telkens stappen vooruit waardoor er steeds iets meer ruimte komt en er steeds meer het gevoel ontstaat bij de cliënt dat er weer keuzes mogelijk zijn. Mogelijkheden om zelf te bepalen in plaats van dat alles maar gebeurt.

 

Ondernemen

Naast alles wat hierboven staat, ben ik ook gewoon ondernemer, dus bezig met een website bouwen en verbeteren, met ontdekken hoe het ondernemerschap precies in elkaar zit, met netwerken, met nog meer leren en met bloggen.

 

Het leven van mijn cliënten wordt nog meer de moeite waard

Oftewel, het leven van een medisch coach is heel afwisselend, vaak erg praktisch en met enorme voldoening als ik een cliënt stappen zie maken en doelen zie bereiken. Het mooiste is als een cliënt zich realiseert dat er achter een doel nog een hoger, mooier en verder doel ligt. Dat ze zich zo sterk voelt dat ze ook daarnaar op weg gaat en doet wat er nodig is om zich van nog meer oud zeer en ‘zware stenen in haar rugzak’ te ontdoen. Dat ze zich realiseert dat er meer is in de wereld en dat er nog altijd mooie dingen in het verschiet liggen, ondanks de zwaarte die er ook is. Het leven wordt op die manier completer en rijker en nog meer de moeite waard.

 

Kennismaken?

Ben je zelf mantelzorger of heb je een aandoening en zou je graag anders met je situatie omgaan? Heeft dit verhaal je nieuwsgierigheid gewekt? Neem dan contact met me op via http://wise-elephant-coaching.nl/contact-opnemen, dan kunnen we kennismaken en verkennen of ik je kan helpen.