Als je van een afstand naar jouw mantelzorgrol kon kijken…

In mijn vorige blog schreef ik over verwachtingen die een mantelzorger heeft van degene voor wie hij of zij zorgt. Vaak zijn die gebaseerd op de relatie die er het eerst was, die van familielid, partner of vriend. Maar in de relatie mantelzorger – dierbare die zorg nodig heeft, kunnen die oorspronkelijke verwachtingen wel eens onrealistisch zijn. Het helpt dan om ze eens ‘tegen het licht te houden’ en waar nodig te veranderen.

Twee relaties met dezelfde persoon
Een ander aspect dat hier speelt en waar cliënten die ik coach vaak mee te maken hebben, is alleen al het feit dat ze twee verschillende relaties hebben met diezelfde persoon. Doordat de mantelzorgrol meestal klein begint en langzaamaan ongemerkt uitbreidt, heb je vaak niet door wat er gaande is. Je bent ook niet gewend om van een afstand te kijken naar de relaties in je leven.

Van een afstand kijken
En dat is nu precies wat in dit geval kan helpen. Wat zie je als je van een afstand zou kijken naar jou en die ander? Als je je voorstelt dat je gewichtsloos boven jezelf en de ander zou zweven, wat zou je dan waarnemen? Wat als je niet door je eigen ogen zou kijken, maar door die van een neutrale buitenstaander?

Waar wordt het ingewikkeld?
Veelal zie je dan dat in het dagelijks leven alles dwars door elkaar loopt. Dat kan heel goed werken, maar als je jezelf waarneemt (van die afstand) en ziet dat er soms (of vaak) irritatie optreedt, frustratie of verdriet, dan kan het helpen om in die relaties te duiken en uit te pluizen wat er anders kan waardoor je je beter gaat voelen. Je kunt jezelf afvragen op welke momenten het ingewikkeld voor je wordt. Voor de een is dat bij persoonlijke verzorging, bij de ander als die dierbare boos op je wordt, voor een derde als degene voor wie je zorgt telkens maar meer vraagt.

Ander gedrag
Als je helder hebt wat de momenten zijn die bij jou irritatie, frustratie, verdriet of welke andere emotie dan ook doen opvlammen, kijk dan eens wat jij op zo’n moment, normaal gesproken, doet. Helpt dat? Of zou ander gedrag jou en de ander meer helpen? Misschien reageer je op zo’n moment automatisch vanuit de ene rol, terwijl het beter zou werken, voor jullie allebei als je vanuit die andere rol kan reageren.

Gedrag veranderen vergt een lange adem
Veranderen van gedrag is niet eenvoudig en een kwestie van een lange adem, maar het is enorm de moeite waard. En het begint met je te realiseren waar de angel precies zit. Dan kun je gaan werken aan veranderen en verbeteren.

Ondersteuning nodig?
Herken je dit en lukt het je toch niet om er alleen uit te komen? Weet dat dat voor bijna iedereen geldt. Wil je er hulp bij? Stuur een berichtje naar suzan@wise-elephant-coaching.nl en dan plannen we een gratis sessie waarin ik je een aantal tips geef.