Anderen luisteren altijd naar jouw lichaam

Ik zei helemaal niks!

‘Ik zei helemaal niks!’, riep ze met grote ogen. ‘Ik keek alleen maar.’ Margje, die ik al even coach, zat hoofdschuddend voor me. Ze begreep er niks van.

Ze vond er wel wat van

Ze vertelde over de taxi die haar moeder ophaalde. Over de chauffeur die haar moeder nogal hardhandig het opstapje ophielp. Margje stond erbij en keek ernaar. Ze had niks gezegd. Haar moeder moest tenslotte nog met hem mee. Niet alleen vandaag, maar ook volgende week en hopelijk ook volgend jaar nog. Maar ze vond er wel wat van. Van die chauffeur die even snel haar moeder wilde inladen en haar daarbij pijn deed. Het kostte haar moeite om er niks van te zeggen.

Bekvechten met de chauffeur

Margje beet op haar tong, maar het lukte om zich in te houden. Totdat de chauffeur zich naar haar omdraaide en zei: ‘als je ’t er niet mee eens bent, doe het dan de volgende keer zelf’. Tja, en dat liet Margje zich natuurlijk niet zeggen. Dus voor ze het wist stond ze te bekvechten met die chauffeur. Zat haar moeder ongelukkig achterin de taxi. En duurde het een hele tijd voordat Margje weer was afgekoeld.

Haar gezicht sprak boekdelen

‘Ik wil helemaal geen ruzie. Daarom zei ik niks. Dat was dus ook al niet goed. Hoe kan ik mijn moeder dan wél helpen, hoe zorg ik nou dat dit soort dingen niet meer gebeuren?’
Ik voelde met Margje mee. Het is ook een kwetsbare situatie. Ik zei haar dat ze helemaal niks hoefde te zeggen, omdat haar gezicht boekdelen sprak. Dat die chauffeur aan haar hele houding merkte hoe ze erover dacht. Dat ze zonder iets te zeggen toch heel veel zei. En dat hielp natuurlijk niet.

Je lichaam schreeuwt wat je niet zegt

Je kunt niet niet communiceren. Je lichaam en je gezicht ‘schreeuwen’ soms veel harder dan je stem. Moet je daar iets mee? Nou, het is in ieder geval erg handig om je er bewust van te zijn. Om je te realiseren dat het zo is. Je kunt nog zo op je tong bijten om die woorden in te houden, maar je gezicht en je lichaam verraden je.

Klaar met die ruzies

Margje wil het beste voor haar moeder, en die ruzies helpen niet, dat ziet ze ook wel. Ze wil het gewoon normaal en gezellig hebben en goed voor haar moeder zorgen. Dus wij hebben het over hoe ze communiceert. En ook over wat er binnenin haar gebeurt waardoor ze communiceert zoals ze doet. En dat helpt haar, iedere keer een stap de kant op waar ze heen wil.

Gratis webinar

Kom jij soms ook in gebekvecht en geruzie terecht terwijl je alleen maar goed voor een ander wilt zorgen? Sluit dan aan bij mijn gratis online webinar op 10 mei om 20.00. Daar geef ik je waardevolle tips die je direct de volgende dag kunt toepassen.