Batterij-management voor chronisch zieken

Altijd maar moe

Een van de stomste dingen van chronisch ziek zijn, is die eindeloze vermoeidheid. Altijd maar moe. Nooit meer spontaan even boodschappen voor iemand doen. Je bent al gevloerd als je voor jezelf een boodschap haalt.

En vroeger kon je alles

Vroeger had je energie voor tien. En dat realiseerde je je helemaal niet! Je vond het zo normaal dat je gewoon alles deed dat er gedaan moest worden plus een beetje meer. Nachtje slapen en door! Nu voelt het alsof je een week zou moeten slapen. Vreselijk.

Balans tussen energie in en energie uit

Ja, die balans tussen energie in en energie uit. Ik vergelijk het vaak met het opladen van de batterij van je telefoon. Als hij net nieuw is, kun je eindeloos door zonder opladen. Maar als hij al wat langer meegaat, dan loopt hij steeds sneller leeg.

Net als voor de batterij van je telefoon

Bij die telefoon en z’n batterij helpt het om te ontdekken hoe je er zo handig mogelijk mee omgaat. Wat voor jou werkt om er zoveel mogelijk plezier van te hebben.

-         Is dat altijd helemaal leeg laten lopen? Tot 1% en dan opladen?

-         Of werkt het het beste om hem aan de lader te pluggen zodra de eerste pop-up komt: ‘batterij bijna leeg, minder dan 20%’?

-         Of gaat ‘tie gewoon altijd aan de stroom, waar het maar kan?

Wat werkt voor jouw persoonlijke batterij?

Jouw persoonlijke ‘batterij’ is niet meer zo nieuw, en sinds die ziekte ook nog eens behoorlijk ontregeld.  De oude gebruiksaanwijzing werkt niet meer, dus moet je op zoek naar een nieuwe. Of eigenlijk, die moet je zelf schrijven.

-         Doe je het het beste op zoveel mogelijk activiteiten in de ochtend, als je het meest ‘opgeladen’ bent? Zodat je als je leeg bent de rest van de dag heel rustig aan moet doen.

-         Of heb je een ingebouwde ‘pop-up’ ontdekt? Een die je waarschuwt als je energieniveau onder een kritische grens komt? Als je dat signaal krijgt, helpt het om te stoppen en eerst bij te tanken voordat je het volgende oppakt.

-         Of werkt het voor jou nu het beste om na elke activiteit uit te rusten, op te laden en dan de volgende te doen?

Ken je eigen gebruiksaanwijzing en pop-ups

Ontdekken wat het beste werkt, is een zoektocht. Dat zie ik bij veel vrouwen die ik coach. Een zoektocht die ze bepaald niet leuk vinden. Sterker nog, ze worden doodmoe bij het idee alleen al. Gelukkig kan ik hen ermee helpen. Met mijn hulp zien ze veel sneller wat voor hen werkt en passen ze dat ook toe. Ze zijn blij met de resultaten: de dingen doen die ze het meest belangrijk vinden en slim omgaan met hun beperkte energie.

Wat is jouw gebruiksaanwijzing?

‘Batterij-management voor gevorderden’ helpt om het maximale uit jouw, niet meer zo nieuwe, ontregelde batterij te halen.

Laat mij je helpen bij het schrijven van je gebruiksaanwijzing! Stuur me een berichtje (suzan@wise-elephant-coaching.nl) en we maken een afspraak.