Een to-do-lijstje dat past bij heel moe zijn

Even geen zin meer

Ik heb even geen zin meer om te werken. Ik ben moe. Moe van een ingewikkeld jaar, waarin ik, net als iedereen, telkens moest aanpassen aan omstandigheden die steeds veranderden. Moe van iedere keer mijn energie verzamelen om met goede moed door te gaan. Moe van zoveel negativiteit op social media.

Zo moe van alles

Ik hoor mezelf bijna letterlijk denken wat veel van de vrouwen die ik coach zeggen. ‘Ik kan ’s morgens nauwelijks mijn bed uitkomen.’ ’Als ik één klusje heb gedaan, kan ik alleen maar zitten.’ ‘Zou ik ooit weer zin hebben om van alles op te pakken?’ ‘Zou ik ooit de wereld weer aan kunnen?’

Als je een chronische ziekte hebt, voel je je elke dag zo

Begrijp me goed, als je een chronische ziekte hebt, is je situatie echt zwaarder dan de mijne. Je stond altijd voor iedereen klaar. En een chronische ziekte beroofde je van je energie. Je worstelt met een hoofd dat zo veel wil en een lijf dat dat lang niet allemaal meer kan. En van die worstelpartij word je nog extra moe.

Mag ik er een keer aan toegeven?

Op dit moment begrijp ik mijn klanten nog beter dan normaal. Vanochtend drong het tot me door: Suzan, neem dan je eigen tips eens ter harte. Want het heeft natuurlijk bij mij ook te maken met die laatste loodjes tot de kerst. En met die winterzonnewende. Veel donker, weinig licht, een tijd die vraagt om vertragen. Zal ik daar gewoon een keer aan toegeven?

Wat moet per se voor de kerst?

Dus ik doe (figuurlijk) een stap naar achter en kijk naar de lijst met alle dingen die ik vind dat ik nog moet doen. Ik stel mezelf de vraag: ‘wat moet er absoluut per se voor de kerst worden gedaan?’ En als ik merk dat ik bijna niks wegstreep, vraag ik: ‘wie gaat er dood als ik deze dingen niet doe voor de kerst?’ ‘Ja, duh, niemand natuurlijk.’ Kijk, dat relativeert lekker. Nu kan ik er meer wegstrepen.

Een kort to-do-lijstje

Het kan misschien nog korter. ‘Moet ik het allemaal zelf doen of kan ik een ander vragen?’ Hmmm, nog een activiteit weg uit m’n lijst. En bij de overgebleven dingen: ‘moet het echt helemaal 100% perfect of mag het ook wat simpeler en dus met minder energie en tijd?’ Zo, nu heb ik een lijstje over waar ik in ieder geval blijer van word.

En nu op de bank

Ik zet er nog één nieuwe activiteit bij: social media uitzetten voor de komende dagen. En dan bereid ik me voor op een avond die al vroeg begint. In een joggingbroek en met een plaid op de bank. Met warme chocolademelk, gordijnen dicht, kaarsje aan en een kerstfilm op tv. Verder hoef ik vandaag even helemaal niks en daar ga ik van genieten.

Wil jij ook languit op de bank?

En jij? Als je echt moe mag zijn van jezelf en deze vragen serieus zou beantwoorden? Hoe zou jouw to-do-lijstje eruit zien?