Eindeloos lange long-COVID

Hoe lang duurt long-COVID?

‘Is Danielle nog steeds maar 25% inzetbaar? Wanneer is ze nou eindelijk een keer opgeknapt? Moet die long-COVID echt zo lang duren? En de bezetting is al zo dun op die afdeling.’ Als jij verantwoordelijk bent voor ‘vitale medewerkers’ in jouw organisatie, dan leef ik met je mee. Want inderdaad, long-COVID duurt zo lang. En we weten met z’n allen niet hoeveel langer het nog kan duren. Daar heb jij dus net zo lang last van.

Na alle therapie nu medische coaching

En toen kwamen er twee ‘Danielles’ bij mij. Hun werkgevers willen dolgraag dat de ‘Danielles’ in hun organisaties zich weer fit gaan voelen en met plezier aan het werk kunnen. Na alle trajecten en behandelingen die ze al hebben gehad, wordt het nu tijd voor medische coaching.

Onvoorstelbaar weinig energie

Dit zijn hun verhalen, die zo enorm op elkaar lijken. Beiden hebben long-COVID. Dus niet corona zoals je vaak hoort: ‘ik was een beetje snotterig, maar eigenlijk heb ik er weinig van gemerkt’. En ook niet: ‘poeh, dat was best heftig. Niks ruiken en proeven en 2 dagen koorts, maar gelukkig ben ik weer mezelf’. Nee, deze mensen zijn al zo’n anderhalf jaar niet zichzelf. Sterker nog, ze herkennen zichzelf totaal niet meer terug. Van fitte, actieve mensen met een vol leven en een leuke baan, zijn ze patiënt geworden. Ze hebben zich de eerste periode doodziek gevoeld en toen dat iets beter ging, bleken ze al hun energie kwijt te zijn. Zelfs de meest eenvoudige handelingen als uit je bed opstaan, naar het toilet gaan en teruglopen naar je bed, was meer dan ze aankonden. Onvoorstelbaar als je het niet zelf hebt meegemaakt en eigenlijk ook onvoorstelbaar voor die mensen die het iedere dag in hun lijf voelen.

Heel langzaam vooruit

Gelukkig is voor mensen met long-COVID al heel snel een herstelprogramma ontwikkeld. 2x per week krijgen ze fysiotherapie. Longartsen, revalidatie-artsen, psychologen, psychotherapeuten, maatschappelijk werkers en nog veel meer wordt uit de kast gehaald om hen weer op de rit te krijgen. Ze gaan vooruit, maar zo ongelooflijk langzaam. Doordat ze graag sneller willen, gaan ze vaak hun eigen grenzen over, met terugval tot gevolg. 2 stappen vooruit, 1 achteruit.

Helaas voor hen blijft het niet bij energieverlies. Ze kunnen zich veel minder goed concentreren en zijn vergeetachtig geworden. Dat knaagt aan hun zelfvertrouwen. Ze balen steeds meer van dat eindeloze alles, zijn steeds vaker geïrriteerd, hebben een kort lontje. Ook dat kennen ze niet van zichzelf.

Zo klaar met al die behandelingen

Als klap op de vuurpijl zijn ze inmiddels ook zo ontzettend klaar met al dat behandel, geoefen en gegraaf in hun verleden. Ze willen zo graag weer normaal zijn, maar weten ook dat ze het op eigen kracht niet kunnen.

Medische coaching als volgende stap

Daar ga ik hen nu als medisch coach bij ondersteunen. Toen ik Danielle vertelde over hoe ik werk met mensen die een groot energieverlies hebben, slaakte ze een zucht van verlichting. ‘Ik hoef inderdaad geen therapie meer, geen gegraaf in mijn kindertijd. Ik weet inmiddels best wat goed voor mij is. Het lukt me alleen nog niet op eigen kracht om dat goede gedrag en die positieve mindset vol te houden.’ Dus ga ik daar met haar aan werken, zodat ze al die dingen die ze heeft geleerd, waarvan ze weet dat ze werken, blijvend kan toepassen. Zodat ze het straks weer helemaal op eigen kracht kan.  

Terug naar vitale medewerkers

Dan wordt zij uiteindelijk weer een vitale medewerker. Misschien nog niet direct voor het aantal uren dat ze voorheen werkte, maar wel met plezier. En jij kunt erop vertrouwen dat ze er weer staat.

Wil je weten hoe medische coaching ook jouw medewerkers met groot energieverlies kan helpen? Stuur me dan een berichtje (suzan@wise-elephant-coaching.nl) en we maken een vrijblijvende afspraak.