Er was eens ….. een vrouw met een chronische ziekte

December is een maand voor verhalen. Iedereen heeft verhalen, ook al realiseer je je dat niet altijd.

Wendy werd plotseling chronisch ziek

Het werd me heel duidelijk in een coachgesprek dat ik deze week had. Wendy is al bijna 2 jaar ziek. Van het ene op het andere moment van alles naar niks. En toen eindeloos zoeken, proberen, oefenen, vallen, opstaan. Heel langzaamaan begint ze op te krabbelen. Komt haar energie hier en daar en af en toe weer wat terug. Zo langzaam dat ze het zelf nauwelijks ziet. Het gaat namelijk nooit snel genoeg en ze zit er middenin.

Altijd datzelfde, vermoeiende verhaal

Deze week zei Wendy dat ze ook zo ontzettend, extra moe wordt van altijd weer datzelfde verhaal vertellen, als mensen vragen hoe het gaat. ‘Mijn energieniveau is heel laag. Ik probeer te re-integreren, maar dat gaat heel langzaam. Geen idee of het ooit weer goed komt. We houden de moed erin, maar het valt niet mee.’

Het laat me zien hoe slecht het gaat

‘Wat maakt je zo extra moe?’, vroeg ik. ‘Het steeds weer vertellen’, zei ze. ‘Iedere keer confronteert het me er weer mee dat het zo slecht gaat.’

Hetzelfde verhaal, maar dan anders

Ik zei: ’Vertel me er dan eens een ander verhaal over. Wat zou je fysiotherapeut vertellen?’ Het was even stil. ‘Die zou vertellen dat ik de laatste tijd echt sneller vooruit ga. Maar ja, die is chronisch optimistisch’. ‘Wat maakt zijn verhaal minder waar dan het jouwe?, vroeg ik. Weer even stil. ‘Eigenlijk niks.’

Het ging steeds beter

‘En stel je nou eens voor dat je vijf jaar verder bent. Welke verhaal vertel je dan over deze periode in je leven?’ Nog langer stil. ‘Dan zou ik willen vertellen dat ik eindelijk aan de weg omhoog was begonnen. En dat het steeds beter ging.’

Ik zou er zelf in kunnen geloven

‘Wat weerhoudt je ervan om nu al te beginnen met dat verhaal?’ ‘Helemaal niks’, zei ze met een diepe zucht. ‘Wat zou er anders worden als dit het verhaal is dat je vanaf nu gaat vertellen?’ ‘Hmmm. Dan ga ik er misschien wel zelf in geloven.’ ‘Zou je dat helpen?’ ‘Ik zou me in ieder geval veel fijner voelen.’

Kies het verhaal waarvan je je fijn voelt

Sprookjes bestaan niet in het echte leven. ‘Ze leefden nog lang en gelukkig’ is nooit het hele verhaal. Toch kun je altijd op verschillende manieren naar de werkelijkheid kijken. En kun je er verschillende verhalen over vertellen. Verhalen die allemaal waar zijn. Kies een verhaal waar je je fijner van gaat voelen. Dat is pure winst.

Welk verhaal vertel jij?

Welk verhaal vertel jij over jezelf en dus ook aan jezelf? En welke andere verhalen zou je in plaats daarvan kunnen vertellen die ook waar zijn? Als je daar niet uitkomt, mail me (suzan@wise-elephant-coaching.nl) . Ik weet zeker dat ik jou, net als Wendy, daarmee kan helpen.