Genieten van een ander zien groeien

In deze maanden geef ik een coachtraining, naast mijn werk als medisch coach. Dat doe ik samen met Carel-Jan en daar beleven wij beiden ongelooflijk veel plezier aan. Wat is het een bijzondere ervaring om mensen vanaf de basis een vak te leren. Mensen die daar volledig voor openstaan, ondanks dat ze allemaal al een vak hebben waar ze zeer ervaren in zijn. Ze weten wat het is om succesvol en bekwaam te zijn en toch zijn ze bereid om op een ander terrein, coachen in dit geval, weer bij nul te beginnen.

Wat een prachtige groep mensen, die gretig alles opneemt. Die vanaf dag één in het diepe durven springen door hun medestudenten te coachen én door zich als coachee in die gesprekken bloot te geven. Zelf die gesprekken terug te kijken en luisteren en ze daarnaast ook nog door een ervaren mentor te laten beoordelen. Allemaal stappen waarin ze kwetsbaar zijn. Stappen die ze soms bibberend en soms vol vertrouwen zetten.

Bijleren en afleren
Wat een mooie gesprekken zien we al ontstaan, waarin mensen op heel nieuwe manieren leren luisteren, waarin ze nieuwe inzichten over zichzelf krijgen, waarin ze af en toe genadeloos ‘in de spiegel’ kijken en heel andere kanten van zichzelf zien. Waarin ze vaardigheden bijleren, maar ook gewoontes, die al heel lang bestaan, afleren.

Je eigen mening en ego loslaten
Want zuiver coachen kun je alleen als je je eigen mening en je eigen ego kunt loslaten. Als je enige doel is om de ander zijn antwoord te laten vinden, hoe dat antwoord dan ook luidt. En om je eigen ego los te laten hebben de meeste mensen best wat werk te doen. Eerst überhaupt realiseren dat er iets in de weg staat, vervolgens onderzoeken wat dat is en dan zo dapper zijn om te veranderen, weg te halen, los te laten.

Snelle stappen voorwaarts
Wat fantastisch is het om zulke snelle stappen voorwaarts te zien. Als je zo gretig bent, leer je snel. En als je zo’n inspirerende groep om je heen hebt, gaat het nog harder en durf je meer. Iedere week een nieuwe laag ontdekken in gesprekken en in jezelf.

Een stralende zon in coronatijd
Wij mogen dat allemaal begeleiden, ondersteunen, dragen en van dichtbij meekijken. In al deze corona-narigheid is dit voor mij geen lichtpuntje maar een grote, stralende zon waar ik mij dankbaar in koester.

Heel goed leren coachen?
Wil je ook echt, serieus en heel goed leren coachen? Laat het me weten. In 2021 beginnen we opnieuw. Ik kan niet wachten!