Hoe zeg je ‘nee’ als je gewend bent om meteen ‘ja’ te zeggen?

‘Nee’ zeggen is lastig

‘Ja hoor, natuurlijk’, hoor je jezelf zeggen. En tegelijkertijd denk je ‘o nee!’. Elton John zei lang geleden dat ‘sorry’ het moeilijkste woord is.  Als ik naar veel van mijn coachees luister, dan klopt dat niet. ‘Nee’ vinden zij veel lastiger. En dan vooral ‘nee’ zeggen op een manier die niet eindigt in ruzie.

Wat maakt ‘nee’ zeggen toch zo moeilijk?

De vraag begint bijna altijd met ‘wil jij (alsjeblieft) x doen?’ Daar kun je ‘ja’ op zeggen als je x best wil doen. En zo niet, dan zeg je ‘nee’, toch?

Kennelijk dus vaak niet. Heel veel mensen voelen op zo’n vraag direct ‘nee’ opkomen. En dan gelijk erachter aan ‘maar als ik nee zeg dan…’

-         Vindt hij me niet meer aardig

-         Vraagt ze het aan mijn collega die toch al in een veel beter blaadje staat

-         Doet hij volgende keer ook niet wat ik graag wil

-         Zeurt hij net zo lang tot ik toch ‘ja’ zeg.

En voor je het weet, heb je ‘ja’ gezegd, terwijl je alleen maar ‘nee’ dacht. Herkenbaar?

Altijd maar ‘ja’ zeggen gaat op een dag mis

Een keer is dat natuurlijk niet zo erg, maar hoe vaker je het doet, des te meer je het automatisch gaat doen. Daar zitten veel nare kantjes aan. Een ervan is dat je zo vaak iets anders doet dan je eigenlijk wilt, dat op een dag de bom barst en je ineens heel hard ‘NEE’ schreeuwt. Dan heb je dus wel ruzie.

‘Nee’ is ook een optie

Hoe is het voor jou om ‘nee’ te zeggen als je ‘nee’ denkt? Bloedje spannend waarschijnlijk. Want ‘nee’ als antwoord ís eng. Die gedachten die jou tegenhouden, zijn er niet voor niets – je bént bang voor de consequenties, of dat nou een terechte angst is of niet.

Een tussenstapje
Als ‘nee’ te eng is, probeer dan eens een tussenstapje. Zeg niet ‘nee’, maar ook niet direct ‘ja’. Kies voor ‘Ik moet mijn agenda even checken’, ‘Daar kom ik morgen op terug’, ‘Dat laat ik je na deze dienst weten’. Dan heb je tijd om erover na te denken wat je nou écht wilt antwoorden, en hoe je dat gaat doen. Voor een paar van mijn coachees maakt die pauze tussen de vraag en hun antwoord een wereld van verschil op hun lange weg van ‘ja, natuurlijk’ naar volmondig ‘nee’.

‘nee’ zeggen, probeer het eens

Ik ben benieuwd hoe het voor jou is om ‘nee’ te zeggen. Is het eng? Lucht het op? Of gebruik je liever een tussenstapje?

Als het je echt niet lukt om ‘nee’ te zeggen terwijl je dat wel wilt, dan is het tijd om iets te veranderen. Heb je daar hulp bij nodig, stuur me dan ook een berichtje.