Mantelzorgen hoef je niet alleen te doen (ook al denk je van wel)

Alles viel tegen

Ooit, heel lang geleden, zat ik in een baan die heel anders uitpakte dan ik had verwacht. Ik verheugde me op een spannende, uitdagende tijd. Maar m’n baas, met wie ik het goed kon vinden, vertrok plotseling en noodgedwongen. M’n directe collega’s bleken elkaar veel leuker te vinden dan mij. De inhoud van m’n werk moest ik zelf vormgeven. Mijn houvast brokkelde snel af, het was geen fijne spanning meer.

Maar opgeven, ho maar!

Opgeven was mijn eer te na, dus ging ik steeds harder m’n best doen. Ging ik steeds verbetener toch proberen werk op te leveren, contact te leggen en te doen wat ik dacht dat er werd verwacht. Na zoveel jaren terugkijkend op die tijd, zie ik dat dit een kansloze missie was. Op dat moment voelde ik me vooral ongelukkig en had ik geen idee wat ik moest doen. Dus bleef ik heel hard doormodderen en kreeg steeds meer ruzie en gedoe.

Hij vroeg of hij me kon helpen…

Tot de dag dat een collega van een andere afdeling bij me langs kwam, een vriendelijk praatje maakte en uiteindelijk vroeg: ‘kan ik je helpen?’. Hij had zelfs al wat opties in gedachten en wilde tijd vrij maken om mij uit de misère te halen.

Mijn ‘ja’ veranderde alles

De opluchting die ik voelde toen het kwartje bij me viel, dat ik gewoon ‘ja’ kon zeggen op zijn vraag. Dat ik het niet alleen hoefde te doen. Dat ik oprecht aangeboden hulp mocht accepteren. Die opluchting zal ik nooit vergeten. Binnen korte tijd was mijn situatie volledig veranderd en kon ik weer plezier in mijn werk gaan opbouwen. Die collega ben ik nog altijd dankbaar. Sterker nog, hij is een goede vriend geworden en gebleven.

Voel jij continu tegenwind?

Heb jij ook soms van die dagen, weken of nog langer dat het gewoon niet lukt? Dat het er wel op lijkt dat, hoe harder je werkt, des te minder waardering je krijgt? Dat je niet meer ziet hoe het anders moet? Dat je continu tegenwind hebt? Opgeven is geen optie, zeker niet als je zorgt voor patiënten en voor mensen die je dierbaar zijn.

Wat staat jou in de weg om ‘ja’ te zeggen?

Wat dan wel? Ga eens na wie jou hulp hebben aangeboden en hoe vaak je ‘nee’ hebt gezegd. Wat staat je in de weg om een keer ‘ja’ te zeggen in plaats van ‘nee, dank je, niet nodig’? Als je weet welke hindernis je te nemen hebt, dan kun je er een weg om- of overheen zoeken. Probeer het eens uit. Het kan het begin zijn van jouw weg uit de misère.

‘ja’ kan je de wind in je rug opleveren

Wil je weer meer plezier hebben in al het zorgen? Weet je dat je iets moet veranderen, maar weet je niet wat? Vind je het, net als ik toen, moeilijk om hulp te accepteren? Begin dan met mijn professionele hulp.

Door mij een rechtstreeks bericht te sturen, maak ik een afspraak met je voor een gratis sessie. Dan kun je uitvinden of jij met mijn hulp de wind weer in je rug kunt voelen.