Routines, heerlijk! Echt?

Routines

Wat is jouw eerste gevoel als je dat woord hoort? Saai, vreselijk? Of juist heerlijk? Ik ben van de tweede soort. Ik voel me er lekker bij. Alles wat in een routine past, daar hoef ik niet meer over na te denken. Dus dan houd ik ‘denkruimte’ over voor andere dingen. En zo werkt het vaak echt, heerlijk!

Ik schoot erin door

Inmiddels weet ik uit eigen ervaring dat er ook een keerzijde zit aan routines. Dat je er in kunt doorschieten. Ik wel in ieder geval. Toen mijn kinderen een stuk kleiner waren en ik een drukke baan had, hing mijn leven echt aan elkaar van routines. Als ik thuis kwam na een dag weken, ging ik als een ‘Razende Roeland’ door het huis. Opruimen, klaarzetten voor morgen, tafel dekken, even iets schoonmaken en alles in een gigantisch tempo. Heel efficiënt, maar niet heel gezellig. Terwijl ik dat deed, zat ik in mijn eigen ‘bubbel’ en had nauwelijks aandacht voor m’n kinderen, m’n man, m’n ouders of wie er verder ook maar in huis was. Pas als alles helemaal stond, lag en was zoals ik het wilde, kon ik zitten en een gesprek voeren. Erg efficiënt dus, maar niet leuk. En waar ik helemaal niet tegen kon, was als iemand er iets van zei. Dan was ik nog veel minder gezellig.

En veranderen is heel lastig

Het duurde best lang voordat ik zelf  zag dat ik echt doorschoot in m’n ‘Razende Roeland-bubbel’ en dat het ook anders kon. Dat ik het anders wilde. Meer evenwicht tussen wat ik vond dat er moest gebeuren en aandacht voor de mensen om mij heen. Het viel helemaal niet mee om dat te veranderen, want dat is een verraderlijk kantje van routines. Doordat ik er niet bij hoefde na te denken, deed ik dat ook echt niet meer.

Routines kunnen het overnemen

Een van de vrouwen die ik coach vertelde mij hoe haar avondroutine eruit ziet. ‘Voordat ik naar bed ga, moet alle afwas weg zijn, de was gevouwen en gestreken, alles voor morgen klaar gezet, de boodschappenlijst gemaakt, al het speelgoed opgeruimd….’. Het is natuurlijk heel nuttig om wakker te worden in zo’n opgeruimd en voorbereid huis, maar het betekende wel dat ze nooit voor 12 uur in bed lag, terwijl ze er vaak ’s nachts er nog uit moest voor een huilend kind en de wekker om half 6 ging. Want ze had ook een strakke ochtendroutine. Iedere keer dat ik haar sprak was ze nog meer moe dan de keer ervoor.

Zelfs 1 klein dingetje veranderen is eng

Deze supergeorganiseerde vrouw, die het allemaal zo ontzettend goed wilde doen voor iedereen, was vooral ook bezig om zelf in haar overvolle leven overeind te blijven. Het kostte best een paar gesprekken voordat ze durfde om eens een klein dingetje te veranderen. Om het speelgoed even aan de kant te schuiven in plaats van precies te sorteren en alles weer keurig in de juiste doos en op z’n eigen plekje te zetten. Om ervoor te kiezen om niet meer de hele was te strijken, maar alleen die ene goeie bloes die ze toch al bijna nooit aan deed. Voor sommige mensen stelt dit weinig voor, maar van haar was dat zo dapper. Want als routines je leven bij elkaar houden, dan is loslaten zo ontzettend eng.

En het is een eerste stap om je leven weer terug te krijgen

Ja, het was voor haar een eerste stap om haar leven weer terug te krijgen. Om bewust zelf te gaan bepalen hoe ze wat wilde doen. Toen ik haar voor het eerst in een coachgesprek spontaan zag lachen, was ik immens  trots op haar!

Een bewuste Razende Roeland

Ook ik ben met hele kleine stapjes begonnen om dingetjes te veranderen aan mijn routines of om er soms een even los te laten. Inmiddels ben ik nog maar zelden mijn Razende Roeland en als ik in die stand schiet, dan doe ik dat bewust omdat er even heel veel in korte tijd moet worden gedaan. Daarnaast heb ik nog allerlei andere routines die mij helpen. En die ik zo nu en dan weer eens tegen het licht houd.

Wat zijn jouw routines?

Welke routines houden jouw leven bij elkaar? En welke routines verstikken je leven? Of welke zou je misschien juist meer kunnen gebruiken? Ik ben benieuwd naar je antwoord. Je mag het me altijd mailen via suzan@wise-elephant-coaching.nl.