Wat iedereen zou moeten weten over onzichtbare ziekten

Tegenwoordig wordt over van alles heel openhartig geschreven. Het internet staat vol met getuigenissen en persoonlijke verhalen, meer dan veel mensen lief is. In veel van die verhalen wordt verteld welke fantastische prestaties, vakanties en andere belevenissen iemand heeft meegemaakt. Zelden lees je over de donkere kanten, de narigheid en de ellende die bijna iedereen toch ook wel eens meemaakt. Een van die onderwerpen die te weinig aandacht krijgen, zijn onzichtbare ziekten.

 

Heel veel mensen

58% van de Nederlanders heeft een chronische ziekte en dat betreft alleen de mensen van wie de huisarts weet dat ze een ziekte hebben (www.volksgezondheidenzorg.nl). Bovendien is dit een telling van 2018 en het aantal neemt gestaag toe. Veel chronisch zieke mensen kunnen gelukkig een compleet leven leiden en voelen zich slechts af en toe beperkt.

 

Leven met een onzichtbare aandoening

Bij veel mensen met een chronische ziekte is er aan de buitenkant helemaal niets van te zien. Dat lijkt misschien een prettige bijkomstigheid, en soms is dat ook zo, maar meestal is dit een extra probleem. Mensen met bijvoorbeeld fibromyalgie, endometriose, auto-immuunziekten en nog allerlei andere aandoeningen stuiten namelijk op veel onbegrip.

 

Onbegrip

Het dagelijks leven kan ontelbaar veel hindernissen opleveren voor iemand met chronische pijn, vermoeidheid of andere beperkingen die alleen aan de binnenkant voelbaar en niet aan de buitenkant zichtbaar zijn. Niet ver kunnen lopen, niet lang kunnen staan, geen energie hebben om een halve dag te werken, laat staan een hele dag. Veel mensen in hun omgeving trekken in twijfel of dit wel waar is. De chronisch zieke kan dan gezien worden als lui, als aansteller of profiteur. En dat terwijl het vaak al een enorme overwinning is om überhaupt te vertellen wat er aan de hand is. Een groeiende groep mensen heeft te maken met zoveel beperkingen dat ze zelfs nauwelijks meer kunnen deelnemen aan het openbare leven.

 

Frustratie en teleurstelling

Door dit soort ervaringen wordt het leven voor mensen met een onzichtbare, chronische ziekte alsmaar ingewikkelder. Frustratie over het feit dat hun omgeving hen niet begrijpt en soms niet gelooft, komt bovenop de teleurstelling die zij vaak voelen over hun lichaam dat hen in de steek lijkt te laten. Sociaal isolement, somberheid tot aan depressie, financiële problemen tellen zo op pijn, vermoeidheid en teleurstelling.

 

Hoe kun je de ander helpen?

Er is geen simpel recept en helaas ook geen genezing, maar een aantal dingen kan helpen.

1.     Als je iemand in je omgeving hebt met zo’n onzichtbare ziekte, begin dan eens met te vragen hoe het gaat en écht te luisteren naar het antwoord. Met begrip te tonen en voor waar aan te nemen wat de ander vertelt.

2.     Geef geen advies, maar vraag of je ergens mee kan helpen.

3.     Accepteer dat het leven voor die ander is zoals het is. Dat het de ene dag gemakkelijker is dan de andere dag, maar dat hij of zij dan toch nog steeds ziek is. En dat je je nooit helemaal kunt voorstellen hoe de ander zich voelt.

Heb jij zo’n onzichtbare ziekte of zorg je voor iemand die ermee te maken heeft? Vind je het moeilijk om je leven hieromheen in te richten? Neem dan contact met mij op: suzan@wise-elephant-coaching.nl. Dan kunnen we verkennen of medische coaching je kan helpen.