Weinig energie? Best kans dat je zelf je energie opstookt

Weer zo’n ellendige energiedip

‘Afgelopen weekend was ik ineens weer zo moe’, zegt Wieteke, een verpleegkundige met long-covid die ik coach. ‘Terwijl het echt al steeds beter gaat. Maar nu was ik weer bekaf. En het ellendige is dat ik dan ook die oude paniek weer voel opkomen. Die angst dat het allemaal weer terugkomt, dat ik weer helemaal niks kan. Alleen maar doodmoe, de hele tijd.’

De paniek kan ze inmiddels aan

Gelukkig kan Wieteke die paniek inmiddels snel ‘de deur uitsturen’. Ze heeft geleerd om erop te vertrouwen dat het goed komt. Dat vertrouwen kan ze inmiddels zelf terugpakken. Dat helpt al enorm. Maar goed, die dip van dit weekend was wel echt naar. Ze had geen idee waar die vandaan kwam.

Vrijdag werd ze zo kwaad

We spreken verder en ze vertelt over haar gevecht met de gemeente over een vergunning die ze nodig heeft. Vrijdag kreeg ze bericht dat het nog weer 3 maanden langer zou duren voordat er een uitspraak komt. Bloed steeg naar haar hoofd toen ze het las. Ze belde direct en werd voor haar gevoel ouderwets van het kastje naar de muur gestuurd. Stoom uit haar oren, zo kwaad was ze toen ze ophing.

Die kwaadheid kostte al haar energie

‘Hoe is het nu met die kwaadheid? vraag ik. ‘Nou, die zit er nog hoor. Het hele weekend moest ik het vertellen aan iedereen die ik sprak.’ Ik zeg: ‘Dus je hebt dat vuurtje het hele weekend brandend gehouden. Levert je dat energie op of kost het je energie?’ Daar hoeft ze maar heel even over na te denken. Dan valt het kwartje en haar schouders zakken. ‘Ik heb het zelf veroorzaakt, hè, die dip in m’n energie dit weekend. Wat stom dat ik dat niet doorhad.’

Dat doet ze volgende keer anders

Dat is helemaal niet stom. Dat gebeurt. Doordat ze dit heeft ervaren en nu gezien heeft hoe het werkt, kan ze het een volgende keer anders doen. Daardoor kan Wieteke steeds meer. Wordt ze weer de baas in haar eigen leven.

Wil jij dat ook?

Ben jij ook vaak zo moe en heb je geen idee meer wat je eraan moet doen? Boek een (gratis) sessie met mij (suzan@wise-elephant-coaching.nl). Dan onderzoeken we wat jou kan helpen.